Menu

De woorden die jij kiest zeggen alles over jezelf #FilterPlease

Geen categorie

De woorden die jij kiest zeggen alles over jezelf #FilterPlease

De woorden die jij kiest zeggen alles over jezelf #FilterPlease

De woorden die jij kiest zeggen alles over jezelf #FilterPlease

Negatief praten over jezelf of anderen, scheldwoorden en grof taalgebruik hebben grote invloed op je denken, doen en je uitstraling. De misvatting heerst dat het zou weergeven hoe je je voelt over de situatie, een ander of jezelf. Dat jouw gevoel het juist rechtvaardigt om deze woorden te kiezen. Zo is het niet. Het is belangrijk je te realiseren hoezeer de woorden die je kiest gevolgen hebben voor hoe jij je voelt en hoe je je beweegt in het leven.

Wij pleiten er voor om je woorden zorgvuldig te kiezen, met respect voor jezelf, de ander en de situatie. Alleen dat heelt wonden, doet recht aan jezelf en de ander en zorgt ervoor dat de dingen gaan stromen in plaats van vast blijven zitten. Begrijp ons niet verkeerd, het gaat er niet om je gevoel te ontkennen. Integendeel. Dat blijft het uitgangspunt, altijd.  Maar grove woorden, alleen maar wijzen door negatief te praten zet alles in jezelf vast. Letterlijk en figuurlijk. Je voelt het aan je lijf, het is te zien in je lichaamshouding en de uitdrukking op je gezicht. Je gaat je er simpelweg slechter van voelen en je komt niet vooruit.

[wd_hustle id=”vitamientje”]

Dit geldt ook voor hoe je over jezelf praat. De meesten van ons denken en praten vaak negatief over onszelf. We praten onszelf daarmee naar beneden. Dan gaat het vertrouwen dat je in jezelf hebt ook naar beneden, in elk geval zul je er geen eigenwaarde aan gaan ontlenen. En dat heeft ook gevolgen voor hoe je je voelt en daarmee ook beweegt in je leven. En uiteraard ook hoe anderen jou beleven. Zoals actrice Meryl Streep eens zei in een speech: ‘Disrespect invites disrespect’. En zo is het.

Het gaat er om om in alle eerlijkheid, rust en waardigheid naar ‘de wereld’ te kijken. Nogmaals, uitgaande van jouw eigen gevoel. Verdriet, boosheid, teleurstelling moet je zeker niet wegstoppen. Maar kies de woorden die daarbij horen met respect. Geen schelden, geen grof taalgebruik. Maar wel met de betekenis die het voor jou heeft. En je zult zien dat dit een enorm bevrijdend effect heeft. Op jou. Aan de binnen- én aan de buitenkant.

Volg ons ook op Facebook

Dit is een van de 35 inzichten die in ons boek ‘Echt jezelf zijn: thuis, op het werk en in de kroeg’ zijn te lezen. Ben je nieuwsgierig naar de rest? Vul dan onderstaand contactformulier in (naam/email) en we sturen je de eerste twee hoofdstukken toe per email.

0 Comments Leave a reply

    Leave a comment

    Your comment(click button to send)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    This is a unique website which will require a more modern browser to work!

    Please upgrade today!