Menu

Damaris Beems: dagvoorzitter, gespreksleider

Damaris Beems: dagvoorzitter, gespreksleider

Uiteindelijk gaat het natuurlijk niet om de dagvoorzitter, daar waar er een dagvoorzitter nodig is. Het gaat er juist om dat degene om wie het wel gaan —zowel de sprekers als de mensen in de zaal— tot hun recht komen. Dat is mijn taakopvatting als dagvoorzitter. Ook al ben ik ondergeschikt aan hen om wie het gaat, besef ik terdege dat mijn rol ook juist cruciaal is. Alle aanwezigen moeten het gevoel krijgen dat de dag, de gesprekken en interacties in goede handen zijn en in goede banen worden geleid. Dat een en ander blijft stromen.

“Gesprekken die waarde hebben of krijgen”

Ik zie het als mijn taak om het beste uit de sprekers te halen, hen hún verhaal zo goed mogelijk te laten vertellen. Hun boodschap en hun mening zo goed mogelijk voor het voetlicht te brengen. Dat doe ik door hen de juiste vragen te stellen, dóór te vragen en die vragen te stellen die ook daadwerkelijk verhelderend werken. Door tijdig en bondig samen te vatten, de lijn in de gaten te houden, de logica en de begrijpelijkheid te waarborgen. Door ook goed in de zaal te kijken en te zien of die er nog ‘bij’ zijn, het nog kunnen of willen volgen. En daarop te anticiperen.

“Met gevoel voor humor en voor verhoudingen”

Ik beweeg me al sinds mijn geboorte in een zeer diverse omgeving, zowel qua culturen, landen als professionele omgevingen. Onder de huid kruipen is een natuurlijk en onwillekeurig proces geworden. In de communicatie verraad je jezelf, is een van mijn mantra’s. Daarmee wil ik zoveel zeggen dat een gekozen woord, zin of formulering vaak ongewild iets zegt. Vaak ongewild iets overbrengt waarvan degene die dit uitspreekt zich niet altijd bewust is. Wanneer dat gebeurt, gebeurt er meestal iets interessants. Als de gelegenheid zich daarvoor leent, is dit een moment om vragen te stellen en hierop in te gaan.

“Echt de juiste vragen op het juiste moment”

Als voormalig journalist bij de Volkskrant, Veronica Nieuwsradio en KRO Ontbijttv ken ik de klappen van het journalistieke interview wel. In de twintig jaar daarna heb ik bovendien vanuit mijn communicatiebureau voor vele grote internationale beursgenoteerde corporates gewerkt én kleine startups. En alles daar tussenin. Ik kan elk onderwerp van ‘elke’ kant bezien en de belangen die daarbij spelen overzien.

Ik wil het graag hebben over waar je het over moet hebben. Dat betekent dat ik graag een diepere laag aanboor, de verdieping zoek, omdat ik vind dat er dan pas een waardig gesprek volgt of een gesprek dat waarde heeft. Om een dag te kunnen voorzitten, vind ik een goede voorbereiding essentieel. Alleen dan kan ik ook mijn toegevoegde waarde laten zien. Dan voel ik de ruimte en de vrijheid om de dag ook goed te kunnen invullen.

 

Door mijn achtergrond en studies spreek ik vloeiend Nederlands, Engels, Frans en Duits.

Ik spreek ook ‘een paar woorden’ Italiaans, Arabisch en Pools, altijd handig om het ijs te breken.

0 Comments Leave a reply

    Leave a comment

    Your comment(click button to send)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    This is a unique website which will require a more modern browser to work!

    Please upgrade today!