Menu

Mezelf zijn? Ik ben ráár, ik ben echt anders

Blogs Personal Branding

Mezelf zijn? Ik ben ráár, ik ben echt anders

Mezelf zijn? Ik ben ráár, ik ben echt anders

Mezelf zijn? Ik ben ráár, ik ben echt anders

Jezelf laten zien, jezelf ‘meenemen’ is niet voor iedereen makkelijk. Liever gezegd, is voor de meesten van ons veel moeilijker dan we willen of durven toegeven. Velen van ons hebben een flinke beschermlaag om ons heen gebouwd, allerlei strategieën ontwikkeld en houdingen om ons door het leven te slaan. We durven eigenlijk onszelf niet te laten zien, in al onze ‘echtheid’ zoals wij dat noemen. Bang om voor schut te staan, bang om afgewezen te worden, bang om er niet bij te horen, bang om te veel op te vallen, bang om arrogant gevonden te worden, bang om voor zwak of juist te dominant gezien te worden, bang om fouten te maken, enzovoort.

Laatst vertelde iemand dat hij elke dag ontzettend zijn best deed om ‘zich te gedragen’, te doen wat van hem werd verwacht. Op het werk en thuis. Hij durfde niet zijn gevoel en gedachten uit te spreken. Toe te laten. Op de vraag: “Wat zou er gebeuren als je je wel zou uitspreken?” antwoordde hij scherp: “Maar dat kan écht niet, ik ben raar, ik ben echt anders.”

[wd_hustle id=”vitamientje”]

Schrijnend zo’n antwoord. Aangrijpend ook. Dan ben je jezelf gaan wijsmaken dat je niet goed genoeg bent zoals je bent. Dat je díe zelf echt niet kunt laten zien. Dat een andere versie van jezelf meer geaccepteerd wordt. Dat jezelf zijn alleen kan als je staat te douchen, alleen bent in de auto. Met als resultaat: veel stress, vastzitten, onzekerheid, ‘klein maken’, niet goed voor jezelf opkomen, niet echt je mening geven, je koest houden. De spanning bouwt zich op en op een gegeven moment barst de vulkaan uit. Daar kun je de klok op gelijk zetten.

Terwijl als je wel touch base met jezelf maakt, je zou ontdoen van al die lagen die bovenop je ‘echte zelf’ zijn gelegd in de loop van het leven, dan zou je zoveel meer het verschil kunnen maken. Voor jezelf, als partner, ouder en op je werk. Dan zou die creativiteit, het associatief denken en de passie die jou misschien zo kenmerken, echt kunnen inzetten. Dan gaat het stromen. Dan maak je echt contact. En het verschil. En als je ‘in het moment’ uitspreekt – op een respectvolle manier – wat je wilt zeggen, komen vulkaanuitbarstingen ook minder vaak voor.

En al die verspilde energie van je een houding geven, je woorden inslikken, pleasen, dat knagende gevoel in jezelf negeren? Dat verdwijnt. Opgebouwde stress en spanning komen veel minder voor. Hoe relaxed zou dat zijn? Het kan. Echt. In een Personal Branding en Coaching traject bij ons staat dit centraal.

Volg ons ook op Facebook

Wil je de eerste twee hoofdstukken van ons boek ‘Echt jezelf zijn: thuis, op het werk en in de kroeg’ lezen, vul dan bijgaand contactformulier in (naam/email)

0 Comments Leave a reply

    Leave a comment

    Your comment(click button to send)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    This is a unique website which will require a more modern browser to work!

    Please upgrade today!