Menu

Blog van 7N60 in de Volkskrant over Stef Blok

Geen categorie

Blog van 7N60 in de Volkskrant over Stef Blok

Blog van 7N60 in de Volkskrant over Stef Blok

Blog van 7N60 in de Volkskrant over Stef Blok

Kies de woorden die verraden wie je echt bent

De woorden die je kiest verraden soms ineens hoe je echt over jezelf of een bepaald onderwerp denkt. In een onbewaakt ogenblik komt dat eruit. In professionele settings, wanneer je een houding aanneemt of standpunten moet verdedigen die niet geheel van jezelf zijn verschuil je je achter woorden die je niet zelf hebt gekozen. In mediatrainingen zullen vele communicatiebureau’s je helpen om deze woorden te vinden, je houvast te geven in een situatie waarin je je eigenlijk oncomfortabel voelt. Niet alleen omdat er een camera op je gericht is, maar vooral omdat je niet jezelf kunt zijn en niet kunt verwoorden wat je zelf vindt. En dan heb je ankers nodig, woorden van anderen.

En als je je dan onbespied waant, in een besloten setting, op een onderwerp die je na aan het hart gaat maar waarover je je als minister van Buitenlandse zaken beter niet kunt uitspreken, blijken de ankers ineens gelicht. Vergeet je alle protocollen, kabinetsakkoorden en standpunten van je eigen partij waar je al tientallen jaren lid van bent. Dan kies je de woorden die laten zien wie je echt bent, die uitdragen wat echt jouw standpunt is. Dan gaat het stromen in jou. Dan blijk je ineens helemaal niet die saaie, gewichtige politicus te zijn die zijn woorden heel zorgvuldig kiest. Nee, dan blijkt Stef Blok gewoon Stef Blok te zijn.

 

De Stef Blok die de volgende dag zijn excuses uitspreekt in het NOS journaal, afstand neemt van zijn eigen zelfgekozen echte woorden, is niet de echte Stef Blok. Dat is de ongeloofwaardige, gefabriceerde Stef Blok. Het toont de onechte wereld die we helaas met zijn allen normaal zijn gaan vinden. ‘Gelukkig, hij snapt ook wel dat hij lomp en onhandig is geweest’, is wat velen nu denken. Maar dat is beyond the point. Stef Blok heeft juist voor het eerst zichzelf laten zien. Hij heeft voor het eerst de woorden gekozen die echt bij hem passen. Ook al ben ik met stomheid geslagen dat je er een dergelijk standpunt op na kunt houden en vind ik dat zijn positie als minister van Buitenlandse zaken onhoudbaar is geworden, vind ik ook dat we Stef Blok het moeten gunnen om gewoon zichzelf te kunnen zijn. Dat hij zich niet meer hoeft te verschuilen achter een waas van onechtheid. Achter woorden die niet de zijne zijn. En dat hij voortaan de woorden kiest die verraden wie hij echt is. Daar heeft hij meer aan. En wij uiteindelijk ook.

0 Comments Leave a reply

    Leave a comment

    Your comment(click button to send)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    This is a unique website which will require a more modern browser to work!

    Please upgrade today!