Het tragische lot van goede voornemens
Goede voornemens, wie heeft ze niet? Meestal is het doel van die goede voornemens: gezonder leven en minder stress. Dan neem je je dus voor om voortaan op zaterdag drie uur naar yoga te gaan, een maand geen alcohol te gaan drinken en meer te gaan sporten. En wat denk je? Na een maand zijn deze goede voornemens jammerlijk verdampt. Rest je niets anders dan je te verheugen op die volgende vakantie. En tijdens het mijmeren op het strand of elders, je opnieuw voor te nemen om na de vakantie echt beter voor jezelf te gaan zorgen. En om dan na een paar weken vast te stellen dat …
Nog los van het feit dat yoga, even geen alcohol en meer sporten een mens uiteraard goed kan doen, hebben die goede voornemens helemaal geen zin. Zolang je je niet realiseert hoe het komt dat je die alcohol nodig hebt, dat je verlangt naar drie uur yoga (en dus even niets) of de spanning uit je lijf wilt sporten, zul je in deze vicieuze cirkel blijven ronddraaien.
Uiteindelijk gaat het erom dat de meesten van ons niet langs elkaar leven, maar ‘langs zichzelf’. Ze nemen zichzelf niet mee in elke situatie. Durven zich niet uit te spreken. Zich niet te laten zien. Bang om voor gek te staan. Bang om niet mee te kunnen doen. Bang om niet te voldoen aan het beeld dat bestaat van vrouwelijkheid of mannelijkheid. Bang voor afwijzing. Ik hoor je denken: nou, daar heb ík in elk geval geen last van. Nee?
Bestel ons boek: Echt jezelf zijn – thuis, op het werk en in de kroeg
We zijn meer bezig met hoe we op anderen overkomen, dan met onszelf. Dat doen we al sinds onze peuterjaren; alles om die glimlach van papa of die knuffel van mama te krijgen. Het is nu niet anders met onze partners, vrienden, collega’s of leidinggevenden. En dat mechanisme verfijnt zich gaandeweg alleen maar. Dit is een onbewust en automatisch proces. En zo raken we steeds verder verwijderd van onszelf, van onze ‘eigenheid’.
Goede voornemens zijn niets anders dan met krachtige discipline te compenseren wat je niet bevalt aan jezelf. ‘Dan word ik een beter/gezonder/mooier mens.’ Een manier om nog meer te voldoen aan de opgelegde norm en waardering te oogsten.
Als je nou eens naar je innerlijke stem zou gaan luisteren en daarnaar handelen? Zou je dan door de mand vallen? Zouden mensen zich rotschrikken van jouw ware ik? Zou je geliefde dan niet meer van je houden? Zou je dan die baan nooit hebben gekregen? Natuurlijk niet. Sterker nog, je zult nog meer worden gewaardeerd. Minder last hebben van onrust. Meer in staat zijn om te genieten van het moment. Meer zelfvertrouwen hebben en dus uitstralen. Meer het verschil kunnen maken.
Goed, je mag één goed voornemen hebben: durf te luisteren naar die innerlijke stem. Ga jezelf serieus nemen. Omarm jezelf. Helemaal. Laat de norm wat meer de norm. En wat blijkt dan? Een uur yoga volstaat ook. En die fles wijn hoeft vandaag niet. En je hebt vanzelf zin om in beweging te komen in plaats van uitgeblust op de bank te liggen zappen.
Lijkt dit een utopie? Niet realistisch? Toch is het zo. In een Personal Branding en Coaching traject wordt het je vanzelf duidelijk dat dit binnen handbereik is. Veel dichterbij dan je denkt. Meer weten, neem dan gerust contact met ons op en vul onderstaand formulier in (naam/telefoon/email en je bericht)
Volg ons ook op Facebook
Dit artikel van Damaris Beems onder de titel ‘Laat de norm eens de norm’ werd eerder gepubliceerd in Het Parool.